Fællesskaber og trivsel
En stor del af læringen foregår i fællesskaber, hvor eleverne bruger hinanden, ser hinanden som rollemodeller og ofte er afhængige af hinanden for at løse opgaver. Derfor skal fællesskaberne på skolen være præget af tryghed, hjælpsomhed og empati, så eleverne tør satse og byde ind i fællesskabet, vel vidende, at fejl er en del af læreprocessen. De professionelle – skolens lærere og pædagoger - har en stor indflydelse som rollemodeller og som medvirkende til at der etableres gode fællesskaber.
De egenskaber, som det kræver af den enkelte at være en del af et fællesskab, er der behov for at træne og opbygge forståelse af gennem et skoleliv. Derfor skal der også i skolen være plads til, at eleven kan udvikle sig personligt og tilegne sig de kompetencer, som det kræver.
Konflikter og sociale udfordringer er en naturlig del af børns udvikling, som nogle gange kan stå i vejen for læring, men de kan, med den rette vejledning fra en nærværende voksen, lige så godt være katalysatorer for læring og give eleverne de helt nødvendige sociale kompetencer til at indgå i fællesskaber og bidrage til at holde dem vedlige. (jf. Dyssegårdsskolens vision)